Blog Acceptabele wachttijden?
Blog Acceptabele wachttijden?

Blog Acceptabele wachttijden?

Tekorten aan zorgmedewerkers

User Avatar
Door:
Carolien Dalenberg

Steeds vaker gaat het in de huisartsenzorg over wachttijden en tekorten aan zorgmedewerkers. Berucht zijn de wachttijden voor de specialistische GGZ-behandelingen, of voor een broodnodig verpleeghuisbed. Maar ook voor bijvoorbeeld diagnostiek naar prostaatkanker of voor een ablatie lopen de wachttijden tegenwoordig gemakkelijk op van enkele tot soms vele maanden. Patiënten hebben hierin vaak weinig keuze, want switchen naar een ander ziekenhuis kan mogelijk nog wel, maar als er dan een behandeling plaats moet vinden waarvoor men steeds terug moet komen is een ziekenhuis ver weg toch vaak geen reële optie. En soms is er helemaal geen keuze omdat een ingreep uitsluitend in een gespecialiseerd ziekenhuis wordt gedaan. Dan is men overgeleverd aan agenda’s en omstandigheden.

Organisatie binnen de praktijk

In de huisartsenpraktijk doen praktijkmanagers en praktijkhouders er vaak alles aan om de wachttijden voor patiënten binnen de praktijk acceptabel te houden. In dat geval gaat het om een plek op het spreekuur, de telefonische bereikbaarheid, het verwerken van herhalingsrecepten en e-consulten, de wachttijd in de wachtkamer enzovoort.

Wachttijden bij het laboratorium

Maar wat als de wachttijden voor het laboratorium oplopen? Tot wel 3 weken voordat patiënten terecht kunnen? En als ze eerder willen of moeten laten prikken ze dan naar een locatie buiten de regio moeten of wanneer de eerste optie voor nuchter bloedprikken ’s middags om 15.00 is? Wanneer er überhaupt niet meer nuchter aan huis geprikt kan worden door onderbezetting bij het laboratorium. Wat dan?

Vinden we dat acceptabel? Patiëntvriendelijk? Leggen we ons daarbij neer? En zo niet, wat kunnen wij als praktijkmanagers hier dan in betekenen?

Praktijkmanagers organiseren zelf prikposten

Een aantal praktijken in onze regio heeft inmiddels de touwtjes in handen genomen en besloten het zelf te gaan organiseren. Hiervoor hebben zij een eigen kleine prikpost op de praktijken ingericht en werken zij samen met een onafhankelijk medisch laboratorium. Dit laboratorium leidt de doktersassistentes en andere praktijkmedewerkers op, die willen leren om zelf venapuncties te verrichten. Zij kunnen zo nodig ook eigen laboranten in de praktijk laten werken en leveren bovendien alle benodigdheden aan. De uitslagen komen gewoonlijk binnen 24 uur digitaal binnen om verwerkt te worden in het HIS.

Bevoegd en bekwaam

Zodra de assistentes hun e-learning met goed gevolg hebben afgerond en geschoold zijn in de afname van het bloed, het gebruik van de juiste buizen, juiste hoeveelheden en de volgorde van handelingen zijn ze bevoegd en kan de praktijk van start. Uiteraard eerst onder begeleiding, tot iedereen ook bekwaam is.

Voor deze praktijken geldt het vaak als een win - win situatie, zowel voor patiënten als de assistentes alsook voor de huisartsen. Het is weer een wachttijd minder!

Wil je meer informatie hierover of heb jij zelf een idee om wachttijden te verminderen? Laat het ons weten!

Deel dit artikel:
Dit artikel is gesponsord door: Blog Acceptabele wachttijden?

Vond je dit interessant?

Samen met onze leden creeëren wij functiegerelateerde artikelen. Om zo elkaar te helpen en de functie verder te ontwikkelen. Wellicht is een lidmaatschap ook wel iets voor jou!

Lid worden
Menu PM Community