Privacyverklaring publiceren

Home  /  Privacyverklaring publiceren

Home Forums Overige Privacyverklaring publiceren

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #930
    klaraknapen
    Administrator

    Voor de aankomende AVG dient er ook een privacyverklaring gepubliceerd te worden gemaakt indien er persoonsgegevens bijv via de website worden doorgegeven. Een voorbeeld om op de website te vermelden:
    Via deze privacyverklaring informeert Huisartsenpraktijk ………….. (verder aangeduid als ‘de praktijk’) u over de wijze waarop de praktijk omgaat met de persoonsgegevens die zijn verkregen via de internetsite www………………………nl. Ook gaat de verklaring in op het gebruik van “cookies” en “externe links”.

    Persoonsgegevens
    Persoonsgegevens bevatten informatie over een natuurlijk persoon, waardoor deze persoon identificeerbaar is. Voorbeelden van persoonsgegevens zijn een naam van een persoon of een geboortedatum maar ook een e-mailadres. Sommige gegevens hebben naar hun aard geen betrekking op een persoon, maar kunnen toch persoonsgegevens zijn, mits de betrokkene identificeerbaar is. Een voorbeeld is een telefoonnummer.

    Hoe gaat de praktijk om met persoonsgegevens?
    Bij het verwerken van persoonsgegevens is de praktijk gebonden aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), vanaf 25 mei 2018 wordt dit Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze wet stelt regels ter bescherming van de privacy van betrokkenen. Onder verwerking van persoonsgegevens moet worden verstaan elke handeling met betrekking tot persoonsgegevens. Hierbij kan worden gedacht aan het verzamelen, opvragen en gebruiken van persoonsgegevens. Als verwerker moet je de feitelijke macht (invloed) kunnen uitoefenen over deze gegevens. De Wbp/AVG is onder andere van toepassing op gegevens die verwerkt worden via websites van lokale overheden.

    De praktijk gebruikt persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor de bezoeker ze op www…………………………nl achterlaat. Als u bijvoorbeeld uw naam en adres invult voor het maken van een afspraak of het aanvragen van informatie of product, dan worden deze gegevens niet gebruikt voor andere doeleinden (conform artikel 9 Wbp juncto artikel 11 Wbp). De praktijk gebruikt een e-mailadres dat via www…………………..nl wordt doorgegeven alleen als het e-mailadres is opgegeven voor het inwinnen van informatie of voor het indienen van een verzoek of een aanvraag. Persoonsgegevens worden uitsluitend op basis van wettelijke verplichtingen aan derden verstrekt. (uitzonderingstoestanden worden genoemd in artikel 43 en 44 Wbp)

    Persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan nodig is in relatie tot het doel waarvoor de gegevens zijn verstrekt. De praktijk voorziet in administratieve-, technische- en fysieke veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat onbevoegden persoonlijke gegevens kunnen onthullen, gebruiken, wijzigen of vernietigen (artikel 10 en 13 Wbp).

    Mededeling aan de betrokkene
    Op grond van de Wbp/AVG dient een betrokkene in kennis gesteld te worden van de verwerking van persoonsgegevens. Indien de verantwoordelijke de persoonsgegevens verkrijgt van de betrokkene zelf, informeert de verantwoordelijke de betrokkene vooraf over de verkrijging van persoonsgegevens. De verantwoordelijke deelt zijn identiteit en doeleinden van de verwerking mede. Indien nodig wordt nadere informatie verstrekt aan betrokkene om een behoorlijke en zorgvuldige verwerking van persoonsgegevens te kunnen waarborgen.

    Indien de verantwoordelijke de persoonsgegevens op een andere wijze heeft verkregen, informeert deze de betrokkene op het moment van vastlegging van de gegevens, tenzij er sprake is van een onevenredige inspanning voor de verwerker of als de verwerking is voorgeschreven bij of krachtens de wet. (artikel 33 en 34 Wbp. Uitzonderingen en beperkingen staan vermeld in artikel 43 en 44 Wbp).

    Cookies
    De praktijk maakt geen gebruik van zogenaamde cookies. Dit zijn kleine bestanden met gegevens over uw computer die opgeslagen worden op de harde schijf van uw computer. Sommige websites gebruiken cookies om u te herkennen als u een volgende keer die site bezoekt. Deze sites worden speciaal op u ingesteld. De praktijk maakt hier géén gebruik van. U kunt uw browser zo instellen dat cookies worden geweigerd of dat u wordt gewaarschuwd wanneer cookies worden verzonden. Kijk voor meer informatie hierover in de helpfunctie van uw browser.

    Links naar andere websites
    Op onze website staan links naar andere websites. Over die sites heeft de praktijk geen zeggenschap. Andere websites kunnen een eigen privacyverklaring hanteren. Geadviseerd wordt daarvan goed kennis te nemen bij het bezoek aan de betreffende websites. De praktijk is niet verantwoordelijk voor de informatie die wordt verstrekt of verkregen door de gelinkte websites of voor enig ander gebruik van die websites.

    #931
    Anoniem
    Inactief

    Wat fijn! Dank!

    #1059
    Anoniem
    Inactief

    Super zeg, dank je wel!

    #1061
    Anoniem
    Inactief

    Hoi allemaal,

    Tip (vanuit de NPA) bij het publiceren van de privacyverklaring; noteer een publicatiedatum. In de regel is het van belang dat patiënten zo laagdrempelig mogelijk een verwijdering/correctie/inzage etc. moeten kunnen aanvragen. LHV heeft daarom ook een aanmeldformulier toegevoegd, die je erbij kunt plaatsen. Ook dient dit formulier en de verklaring op aanvraag op papier in de praktijk aanwezig te zijn.

    Maakt jouw praktijk gebruik van een Pharmeon website? Zij verstrekken uiterlijk in week 16 een ‘AVG proof’ privacyverklaring. Deze dient in sommige gevallen nog iets aangepast te worden, bijv. indien jullie zijn aangesloten op het LSP.
    Voor praktijkinfo dien je dit zelf te uploaden (PDF).
    Er zijn via Ineen ook privacyverklaringen beschikbaar voor de apotheekhoudende huisartspraktijken.

    Let goed op of jullie praktijkwebsite een SSl of TLS certificaat heeft. Dit zie je (voor alle websites) aan het slotje vooraan de adresregel, en de httpS ( S= secure). Pharmeon en Praktijkinfo hebben dit. Yardzorg websites ook, zij hebben ook een checklist die je na kunt lopen, erg nuttig!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.