Praktijkaccreditatie

Home  /  Praktijkaccreditatie

Home Forums Overige Praktijkaccreditatie

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #1308

  De vergoedingen van de jaarlijkse praktijkaccreditatie via de NPA wegen niet op tegen de kosten. De vraag is gerezen of je het dan niet gewoon kan opzeggen. Welke voordelen mis je dan? Wat wij weten is dat het als opleidingspraktijk verplicht is dat de praktijk geaccrediteerd is, maar verder? Weten jullie hier meer over?

  Ik hoor graag,
  Mieke Groothengel

  #1311
  Anoniem
  Inactief

  Hallo Mieke,

  Je moet inderdaad als opleidingspraktijk geaccrediteerd zijn. De vraag is alleen of dat echt alleen het NPA mag zijn.
  HAZO24 is een alternatief: niet zo uitgebreid. Nadeel is dat er geen kwaliteitsbeheerssysteem achter zit. Deze kun je weer afnemen via Equse, de praktijkcockpit of…?. Wel goedkoper dus, al vind ik persoonlijk dat het NPA kwalitatief beter is.
  Overigens staat de jaarlijkse audit van de NPA nu wel ter discussie via het Roer moet om, dus wie weet….

  Groeten, Therese

  #1312
  Maranda Doornbos
  NVvPM - Lid

  Beste Mieke en Therese,

  Het is verplicht een kwaliteitssysteem te hebben maar hoeft niet altijd geaccrediteerd of gecertificeerd te worden door een externe organisatie denk aan NPA, Dekra Certification BV of andere certificerende instelling. Of het ook geaccrediteerd of gecertificeerd moet zijn dat hangt inderdaad af of je een opleidingspraktijk bent, maar ook aan de afspraken die je hebt met je zorgverzekeraar en de visitatie is niet nodig als je een geaccrediteerd of gecertificeerd systeem hebt.

  Het kwaliteitssysteem kan gebaseerd zijn op de NPA norm maar ook op de NEN 15224, ook wel ISO voor de zorg genoemd (hier is HaZo ook op gebaseerd). In deze normen zitten geen grote verschillen (weet ik uit ervaring want heb zowel audits van NPA als ISO meegemaakt), het is alleen anders beschreven. Zou ook niet kunnen want het kan niet dat de zorg bij een NEN 15224 gecertificeerde praktijk anders is dan bij een NPA geaccrediteerde praktijk. In beide normen moet je voldoen aan de beroepsrichtlijnen denk aan voorbehouden handelingen, aanwezigheid van verplichte protocollen, hygiëne richtlijnen etc.

  Naast praktijkmanagement werkzaamheden heb ik samen met een collega een kwaliteitssysteem dat wij aanbieden voor huisartsenpraktijken en apotheekhoudende praktijken. Eén van de voordelen is dat je niet jaarlijks wordt bezocht door de certificerende instantie en wij ontzorgen de praktijken door onder ander ervoor te zorgen dat de protocollen up to date blijven. Wij ondersteunen dit middels webinars, nieuwsbrieven etc. En we zijn altijd bereikbaar per mail en telefoon voor vragen. We hebben al een groot aantal deelnemers die zeer positief zijn omdat ze merken dat het hun ontlast, focus ligt nu op implementeren en niet op ontwikkelen en bijhouden. Nieuwsgierig op http://www.stichtingkwaliteitpraqties.nl is meer te vinden.

  Hartelijke groet,
  Maranda

  Met vriendelijke groeten,
  Maranda Doornbos

  #1313
  Judith Cohen
  NVvPM - Lid

  Even een vraagje; er wordt elke keer aangegeven dat accreditatie verplicht is bij een opleidingspraktijk. Welke vorm van opleiden? Geldt dit bijvoorbeeld ook als je doktersassistentes/ co-assistentes begeleid en/of bij de sbb bent aangesloten?
  Of hebben jullie het over huisartsen opleiden.

  Alvast bedankt

  #1318
  Maranda Doornbos
  NVvPM - Lid

  Beste Judith,

  Het gaat inderdaad om het opleiden van huisartsen.

  Hartelijke groet,
  Maranda Doornbos

  Met vriendelijke groeten,
  Maranda Doornbos

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.